Ferie sender hjernen på frihjul i drømme og det er sjovt

Under et par ferieuger i absolut laveste gear i sommerhus, har jeg oplevet et ret fascinerende fænomen. Nemlig, at det var som om min hjerne legede i søvne. Mine drømme skiftede simpelthen karakter.


Et eksempel var en drøm, hvor mine søstre og jeg kørte i bil på en sneklædt vej og min ældste søster (der altid er bag rattet, når vi er på tur) fik bilen til at slingre. Præcis som når man som barn fik det til at kildre i maven ved at snurre rundt om sig selv, køre i karrusel eller trille ned af en bakke med det ene formål: at have det sjovt.


I drømmen var det da også det, der skete. Vi tre (halvgamle) søstre grinede, så tårerne trillede. Intet andet. Jeg vågnede med smil på læben og var glad helt ind i hjertet.


I en anden drøm var jeg pludselig genforenet med et venindetrekløver fra fortiden. Og gæt, hvad vi lavede: vi grinede og hvilende blot i hinandens velkendte selskab. Intet andet - vi havde det bare sjovt.

 

Dette er blot to eksempler på lette, lyse, levende drømme, der ubesværet sejlede forbi min sovende feriebevidsthed. De var uden kronologi, bearbejdning af hverdag eller tung symbolik. De hentede relationer og situationer uafhængig af tid og sted - de var bare for sjov.


Det her hedder helt sikkert noget i hjerneforskningen, men her i ferieafslappetheden gider jeg kun nødtørftigt at Google rundt efter en videnskabelig forklaring. Jeg har sådan set bare lyst til at lade hjernen lege videre og vågne med et smil på læben.

 

Ja tak til mere hjerneleg

Så hvad bliver min vågne bevidsthed opmærksom på ved disse opløftende besøg i drømmeland? Ja, først og fremmest, at min hjerne ikke leger og kører på drømmefrihjul i det daglige. De her sovende rejser ind i min egen indre forlystelsespark, er det unormale. Jeg bliver opmærksom på, hvor nemt det lystbetonede og sjove glider i baggrunden i en hverdag med krav og forventninger. Sjov for sjov skyld, bliver den knappe ressource.


Derfor er oplevelsen også ret overvældende og en tanke værd. Evnen til at skabe det sjove er faktisk umiddelbart tilgængelig, når bare der skabes den fornødne plads. Det kræver ”blot” en kraftig reducering af pres på krop, sind og hjerne. Det kræver ro.


Når hverdagens tendens til informationsoverload, støj og kontrol blødes op, sker det magiske. Når der skal være styr på alting og alle tingene, forstummer latteren i de snørklede drømmegange. For “styr på” har åbenbart en bagside: det kan skygge for den umiddelbare adgang til den glæde, der er i en unyttig snurretur omkring sig selv. Den der ender med, at man helt fysisk kan mærke, at jorden drejer rundt og man bare må sidde helt stille, grinende og dreje med.


Der er heldigvis lidt mere ferietid tilbage i posen at drømme i. Det vil jeg udnytte og blot spørge: 


Hvad drømmer du om?

 

Mange sommerkram

Birgitte