Halvvejs gennem 2020: Ledelse er ikke noget, vi leger!

“Har du overvejet at lave et webinar?” Dette gode råd har jeg fået utallige gange i løbet corona-nedlukningen. For det var jo det oplagte for en konsulenttype som mig, når det personlige fremmøde var udelukket. 


Indtil videre har jeg stået imod, hvilket kan vise sig at være en kæmpe fejl.

 

Men er der noget første halvdel af 2020 har lært os, er det, at vi er nødt til at kunne håndtere vores fejlbarlighed. Især når strukturer og rutiner forsvinder sammen med gyldigheden af kalenderens ellers så veltilrettelagte indhold.

 

Jeg gætter på, vi alle har stået i ubeskrevne situationer i de forgangne måneder og har skullet lære at navigere i verden på ny. Vi skulle lære, aflære og genlære. Vi mistede for en stund vores hverdagskompetencer. Hvordan skulle vi omgås hinanden – i familien, med venner, med kolleger? I supermarkedet, på gaden, på de virtuelle møder?

 

Vi skulle gå, før vi kunne kravle. Handle, før vi kunne vide.

 

Så, ja, der er helt sikkert blevet skudt et par skæverter, men også blevet ramt rigtigt og opdaget nye potentialer, der blot ventede på at blive sat fri.

 

Ingen er en øde ø

For mig har den turbulente start på 2020 betydet en skærpet opmærksom på forbundethed i verden. Ingen - selv ikke en enmandsvirksomhed - er en øde ø. Vi kan ikke lykkes alene. Hverken med håndtering af de små eller de store kriser. En sundhedskrise stopper ikke ved et fagligt skel eller et cvr-nummer. Det har i stedet handlet om at få tingene til at glide på bedste beskub og jeg har nydt gode kunders, samarbejdspartneres og mit netværks vilje til og deltagelse i dette.

 

For netop deltagerskab er en forudsætning for, at vi sammen kommer gennem og videre fra det svære. Med deltagerskab mener jeg at tage et ansvar i fællesskabet. At stille sig til rådighed som en del af løsningen.

 

Personligt har jeg haft brug for tryghed, at blive rummet og krammet. Jeg har haft det privilegie, at jeg har haft adgang til et fællesskab, hvor det var til rådighed. Det er ikke en selvfølge, så jeg er taknemlig for, at det har været sådan for mig. Taknemlig for mine kære og at jeg har kunnet være der for dem.

 

Fagligt har jeg haft brug for at lytte til verdens stemmer, for at reflektere over de igangværende bevægelser og min plads i den forandrede verden. Jeg har gjort mig tanker om min drivkraft og om at være i konsulentfaget. Hvad mit bidrag skal være.

 

På de internationale webinarer, jeg har lyttet til, med verdens fremmeste eksperter (hvad så end det vil sige) taler man fx om purpose (formål). Man taler om legacy (eftermæle). Og man taler om det udtalte behov for godt lederskab!

 

De taler ikke om at konkurrere eller vinde, men om at overvinde udfordringer sammen - om deltagerskab - at tage ansvar i at løse de øjeblikkelige problemer, og de kommende. De taler om et skifte til langt mere bæredygtige svar - om det drejer sig om klima, samfund, sundhed eller samarbejde. De taler om lyst til at lære i stedet for trang til at give svar.

 

Og så taler de selvfølgelig om mod. Mod til at handle og mod til at begå fejl.

 

Så her står jeg!

Dermed er der mindst tre bider, elefanten kan spises i, når der skal gøres halvårs-status på 2020:

 

·       Hvad er mit formål, min drivkraft?

·       Hvad skal være mit eftermæle?

·       Hvilket lederskab vil jeg derudfra påtage mig?

 

Jeg vil spare dig for mellemregningerne, men dog dele den foreløbige formulering for, hvad der giver mening for mig netop nu: "Jeg ønsker at bidrage med støtte til indsigt og selvindsigt. Med det formål at forløse potentialer til at bedrive enestående lederskab til gavn for fællesskaber."

 

Måske store ord fra en nordjyde, men ikke desto mindre er det med corona-krisen blevet soleklart, at ledelse ikke er noget, vi leger. Ledelse handler om at tage hånd om fællesskabet - det lille lokale og det store globale.

 

For mig vil det være en stor glæde at tage min del af opgaven, for selvom konsulenttyper som mig ofte hænges ud som kolde hænder eller generatorer af pseudoarbejde, så kender jeg ingen konsulenter – mig selv inklusiv, der ikke er drevet af at gøre en forskel.  

 

Jeg glæder mig til at fortsætte med at yde mit bidrag efter sommerferien – hvem ved, måske også på webinar!

 

Rigtig god sommer til dig, der nåede hertil!

 

Birgitte

 

 

PS: Trods manglende webinar fra min side, så har jeg under corona-nedlukningen skrevet fire corona-relaterede artikler, en ikke corona-relateret artikel og deltaget i et corona-relateret interview, der kan ses på youtube. Find det her:  http://birgittehvilsom.dk/artikler