Vi holder sammen ved at holde afstand - men vi gør det forskelligt

Nøglen til at lykkes sammen med andre er at forstå, hvorfor du gør, som du gør og samtidig kan forstå det, der ligger bag andres handlinger. Det svære er dog at være i stand til at omsætte denne forståelse til adfærd.

Det enkle – men svære greb – til at lykkes sammen med andre er at mødes på halvvejen. At bevare sig selv, men samtidig komme den anden i møde.

Falder man i fælden og gør det modsatte: skruer op for det, man selv synes er vigtigt og glemmer at imødekomme det, der motiverer den anden, går det ofte galt.

Et eksempel er den aktuelle situation, hvor mange arbejder hjemme. Der er mennesker, der nyder det og oplever større produktivitet og trivsel, og der er mennesker, der under samme arbejdsvilkår føler sig mindre produktive og oplever tab af trivsel. Måske endda stress. Det afspejler sig uundgåeligt i vores samarbejde.

Bag begge oplevelser ligger der et ønske om at gøre det bedst muligt. Men vi trives og lykkes forskelligt, fordi vi motiveres forskelligt.


Hvad motiverer dig?

Så et simpelt sted at starte er ved at se på, hvad der motiverer dig og samtidig overveje, hvad der motiverer din kollega eller samarbejdspartner:

  • Vi skal gøre det NU - Du bliver motiveret af et element af konkurrence og af at være i kontrol.
  • Vi skal gøre det SAMMEN - Du bliver motiveret af positiv interaktion med andre og af at skabe fælles engagement.
  • Vi skal gøre det i HARMONI - Du bliver motiveret af at hjælpe andre og møde andres behov.
  • Vi skal gøre det RIGTIGT - Du bliver motiveret af at skabe en utvetydig plan baseret på logik og fakta.


Hvad frygter du?

Vores motivation er et udtryk for det, vi gerne vil henimod. Men vores adfærd er samtidig båret af noget, vi gerne vil væk fra – det, vi frygter. Hvad det præcist er, kan være meget forskelligt:

  • Du frygter nederlag og tab af kontrol
  • Du frygter misbilligelse og ensomhed
  • Du frygter forandring og konflikt
  • Du frygter forvirring og tidspres 

Din samarbejdspartner eller kollega har det på samme måde, men frygten er måske en anden end din. Igen er det enkle men svære greb at forstå og imødekomme den anden.

Vi ser verden forskelligt. Selvindsigt og indsigt i andre kan være en stærk løftestang for det gode samarbejde til hverdag og i krisetider. Selv små indsigter kan gøre en stor forskel, når vi skal lykkes med udfordringerne sammen.

Husk at din kollegas oplevelse af situationen føles lige så stærkt som din. Den er bare båret af en anden motivation og en anden frygt.

God samarbejdslyst


Kilde: Insights Discovery – En introduktion

Kontakt mig gerne for mere information om brug af Insights Discovery-profilværktøjer